Mikkel Hansen – Vi stiller krav og får det bedste frem

Støvet fra VM i Håndbold har knap lagt sig. For mig har det været en sand fornøjelse at følge, især når man har interesse i hvad der får mennesker til at lykkes med det de laver.

Jeg kan ikke lade være med at bemærke den samme udtalelse der kommer igen og igen fra Mikkel Hansen,  “… at vi stiller krav til hinanden …”, når han bliver spurgt ind til holdets succes. Der er selvfølgelige ingen tvivl om at dette ikke kan stå alene for at komme helt til top med en VM sejr. Men tilgangen til at lykkes som et hold og få det ultimative udbytte har store ligheder til elementerne i den flow oplevelse, som jeg kan skabe.

Flow er en koncentreret, fokuseret, opgaveorienteret tilstand, der kan opleves i aktiviteter, hvor vi er fuldt opmærksomme og engagerede og vi oplever, at vi ved en at anstrenge os har styr på situationen. Kendetegnet for en flow oplevelse, ifølge Mihail Csikszentmihalyi, som er ophavsmanden til flow begrebet, er, at når vi er helt opslugte af det, vi gør så forandres tidsfornemmelsen eller forsvinder ligefrem.

Vi kender det  fra os selv med en flowoplevelse er når vi er koncentrerede om en aktivitet, som  f.eks. at læse en spændende bog. Så opleves tiden går meget hurtigere end normalt. Oplevelsen af at tid og sted forsvinder kalder vi flowzonen.

Alle kan lave simple tiltag for at aktivere en flowzone, og dermed udføre sit arbejde eller aktivitet med en dybere og hurtigere læring eller måske løse sine opgaver hurtigere. Først skal flow forhindringerne minimeres eller helt fjernes.

Flow forhindringerne kunne være:

  • Koncentrationsproblemer som f.eks kunne være vores mobiltelefoner. Man lader sig forstyrre eller zapper videre til næste aktivitet, før man har givet sig selv tid til at blive tilstrækkeligt engageret til at opleve flow følelsen.
  • Det moderne urolige, ambitiøse selv, der hele tiden skruer op for blusset.
  • Oplevet overbelastning
  • Oplevet ensformighed

Sådan opnår du flow:

  • Klare, forståelige, håndterbare og meningsfulde mål (og værdier).
  • Tydelige rammer og regler (ikke nødvendigvis detaljerede – der kan godt være plads til personlig udfoldelse) for aktiviteten. 
  • En eller anden form for relevant feedback undervejs, gerne indbygget i aktiviteten. som f.eks. håndbold. 
  • En vis overensstemmelse mellem udfordringen og forudsætningerne for at klare den -man skal have en chance for at kunne mestre udfordringen. 
  • En vis grad af ro og utilgængelighed. Ikke forveksle med stilhed, men snarere koncentration om opgaven hos individet eller gruppen, der skal i flow. Som f.eks. et håndboldhold.

Jeg ser masser af lighed til Mikkels simple udtalelser til en flow oplevelse, som er udført som en Team flow oplevelse.Det gør oplevelsen mere markant, når det er i en gruppe sammenhæng. Som hos håndbold herrerne hvor alt bare lykkedes.

Men stort tillykke skal der lyde, og mon de ikke igen er nomineret til BT guld og års sportsnavn. BT guld vandt håndboldherrerne i 2016 for deres bedrift til OL og Års sportsnavn trænger til generobring, hvor de tidligere har vundet  tilbage i 2008.

Vil du have bog, gratis?

7 effektive tiltag til at løfte din forretning, dit personlige liv og dit lederskab.

Opdag Lars Sigurds indsigt i, hvilke grundlæggende ressourcer, metoder og strategier, han anvender i sit arbejde, så du kan opnå succes i din forretning, dit personlige liv og dit lederskab.

Brug et par minutter af din tid, og det kan resultere i livsændrende resultater.