Et valgs tyranni

I dag står valget om den kommende folkeregering vi som befolkning skal træffe. Hvilket for flere kan være et svært valg. Men i hverdag træffer vi utallige valg der påvirker vores liv på enten stor eller lille skala. Nutidens udfordringer er at vi har flere valgmuligheder, end vi nogensinde før har haft. Muligheder for at vælge gør en vis udstrækning vores liv bedre. Det er logisk at et vis antal muligheder er godt, men at flere valgmuligheder er bedre … Alligevel antyder forskning overbevisende, at denne antagelse psykologisk set er forkert. Selvom at et vis antal valgmuligheder er bedre end ingen. Så er flere ikke altid bedre end færre. Således ser det ud til, at mennesker, efterhånden som samfundet bliver rigere og bliver mere fri til at gøre hvad man har lyst til, bliver mindre lykkelige.

Et valgs udfordring kan være at de mennesker der altid forsøger at lave det bedste mulige valg. Disse mennesker bruger masser af energi og længere tid på at beslutte sig. F.eks. igennem informationssøgninger og lave sammenligninger, endda kan de bruge tid og energi på at sammenligne sig med andres personers valg. En anden gruppe mennesker, er dem der blot går efter et valg der er godt nok. Nå de finder det, dette kunne være et parti, der opfylder deres genneralle krav, så holder de op med at lede.

Ingen kan naturligvis ikke tjekke enhver valgmulighed, men den der ønsker det bedste valg, stræber efter dette mål. De træffer selvfølgelig et bedre valg, med deres viden, men de er oftest tilbøjelig til at være mindre tilfredse. Dermed mindre lykkelige. Idet at når man tvinges til at tage et valg, som en deadline vil gøre, tager bekymringerne over. Måske vil de have en oplevelse af at fortryde deres valg. Dermed tager længere tid om at genvinde deres fornemmelse af velbefindende.

Når et valg skal tages, er det en omkostning at miste de muligheder, som et andet valg ellers ville have givet. Paradoksalt er, at flere alternativer der er, som f.eks. ved kompleksiteten i et folketingsvalg, jo dybere vil vores følelse af tab blive, og jo mindre tilfredsstille vil vi få af vores endelige beslutning.

Til jer der skal vælge i dag eller i livet general. Så er der her nogle gode råd: 

  • Vælg, hvornår du skal vælge og begræns dine valgmuligheder. Så kompleksiteten reduceres. 
  • Lær at acceptere ”godt nok”, og tage til tåls med valg der opfylder dine hovedkrav.
  • Lad vær med at bekymre dig om, hvad du går glip af. Hold hellere fokus på de positive sider af dit/dine valg.
  • Kontrollere dine forventninger: ”Hvis du ikke forventer for meget, bliver du ikke skuffet”. Dette lyder måske lidt klichéagtigt, men det er et fornuftigt råd, hvis du ønsker at blive mere tilfreds med livet. 

Alle ønskes et rigtig godt valg, hvor vi må få sammensat den bedste regering ud fra vores fælles valg. Trods alt lever vi et godt samfund, hvor vi har et valg, hvilket har en positiv virkning på os.

Vil du have bog, gratis?

7 effektive tiltag til at løfte din forretning, dit personlige liv og dit lederskab.

Opdag Lars Sigurds indsigt i, hvilke grundlæggende ressourcer, metoder og strategier, han anvender i sit arbejde, så du kan opnå succes i din forretning, dit personlige liv og dit lederskab.

Brug et par minutter af din tid, og det kan resultere i livsændrende resultater.