Et valgs tyranni

I dag står valget om den kommende folkeregering vi som befolkning skal træffe. Hvilket for flere kan være et svært valg. Men i hverdag træffer vi utallige valg der påvirker vores liv på enten stor eller lille skala. Nutidens udfordringer er at vi har flere valgmuligheder, end vi nogensinde før har haft. Muligheder for at vælge gør en vis udstrækning vores liv bedre. Det er logisk at et vis antal muligheder er godt, men at flere valgmuligheder er bedre … Alligevel antyder forskning overbevisende, at denne antagelse psykologisk set er forkert. Selvom at et vis antal valgmuligheder er bedre end ingen. Så er flere ikke altid bedre end færre. Således ser det ud til, at mennesker, efterhånden som samfundet bliver rigere og bliver mere fri til at gøre hvad man har lyst til, bliver mindre lykkelige.

Et valgs udfordring kan være at de mennesker der altid forsøger at lave det bedste mulige valg. Disse mennesker bruger masser af energi og længere tid på at beslutte sig. F.eks. igennem informationssøgninger og lave sammenligninger, endda kan de bruge tid og energi på at sammenligne sig med andres personers valg. En anden gruppe mennesker, er dem der blot går efter et valg der er godt nok. Nå de finder det, dette kunne være et parti, der opfylder deres genneralle krav, så holder de op med at lede.

Ingen kan naturligvis ikke tjekke enhver valgmulighed, men den der ønsker det bedste valg, stræber efter dette mål. De træffer selvfølgelig et bedre valg, med deres viden, men de er oftest tilbøjelig til at være mindre tilfredse. Dermed mindre lykkelige. Idet at når man tvinges til at tage et valg, som en deadline vil gøre, tager bekymringerne over. Måske vil de have en oplevelse af at fortryde deres valg. Dermed tager længere tid om at genvinde deres fornemmelse af velbefindende.

Når et valg skal tages, er det en omkostning at miste de muligheder, som et andet valg ellers ville have givet. Paradoksalt er, at flere alternativer der er, som f.eks. ved kompleksiteten i et folketingsvalg, jo dybere vil vores følelse af tab blive, og jo mindre tilfredsstille vil vi få af vores endelige beslutning.

Til jer der skal vælge i dag eller i livet general. Så er der her nogle gode råd: 

  • Vælg, hvornår du skal vælge og begræns dine valgmuligheder. Så kompleksiteten reduceres. 
  • Lær at acceptere ”godt nok”, og tage til tåls med valg der opfylder dine hovedkrav.
  • Lad vær med at bekymre dig om, hvad du går glip af. Hold hellere fokus på de positive sider af dit/dine valg.
  • Kontrollere dine forventninger: ”Hvis du ikke forventer for meget, bliver du ikke skuffet”. Dette lyder måske lidt klichéagtigt, men det er et fornuftigt råd, hvis du ønsker at blive mere tilfreds med livet. 

Alle ønskes et rigtig godt valg, hvor vi må få sammensat den bedste regering ud fra vores fælles valg. Trods alt lever vi et godt samfund, hvor vi har et valg, hvilket har en positiv virkning på os.

Vær med

Få løbende artikler, metoder og input, der styrker dit potentiale som person og din karrierevej.

Spørg Siigurd

Brænder du inde med et spørgsmål eller andet, så hold dig ikke tilbage, men send os en besked.

Kan vi hjælpe?

Vi besidder en særlig evne til at fremelske potentialet i mennesker og få dem til at flytte sig. Ønsker du at forbedre din business, personlige liv og lederskab. Så vil vi kunne hjælpe dig.

Vær med

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, der styrker dit potentiale i din business, dit personlige liv og dit lederskab. Få løbende effektive metoder og strategier.
* indicates required
Please select all the ways you would like to hear from Siigurd:
You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.
Nyhedsbrev

Spørg Siigurd

1 + 12 =