Usikker fremtid. Er du klædt på som leder?

Vi står midt i en usikker fremtid. Så nu skal du vise et anderledes lederskab end i perioder med fremgang og vækst. At være leder i en økonomisk fredstid, hvor gennemførelsen af langsigtede strategier, kan man som leder tillade sig være mindre synlig. I turbulente tider er det ekstra vigtigt at være en synlig leder og være klar til at vise retning og tage ansvaret for at man som virksomhed kommer godt igennem. Som Nils Villemoes beskriver et lederskab, igennem at lederen skal komme ud af skabet når der er brug for lederen. Derfor er der brug for dit lederskab netop nu og du skal vise vejen for din virksomhed. Netop nu skal du kunne vise vejen og turde gribe ud efter de muligheder der viser sig.

Mange ledere har tidligere oplevet tumult – de ved at det ikke varer ved og deres handlinger skal udvises igennem kløgt og ro. Som leder skal du ikke blot ride stormen af i nuværende situation, men også sikre sig, at der er platform for fremtidig vækst, når uvejret har lagt sig. Til dig som leder, vil jeg kort give indsigt i fire centrale lederegenskaber, som du kan bruge i svære, turbulente og usikre tider.

Vær en optimistisk leder til gavn for dine medarbejdere. Medarbejderne oplever masser af frygt og nervøsitet, som kan medføre at mange bliver bange for at miste deres job, hvilket kan være tilfældet, idet markedsandele og indtjening falder. Men er man blot pessimistisk og dyb bekymret vil det smitte af på hele organisationen. Som en pessimistisk og forvirret leder kan budskaber som ”vi står på afgrundens rand” og ”der er ingen vej fremad”, være drænene og skabe en forstærket katastrofe. Giv dem fornyet energi og vend deres frygt til tillid, så deres handlinger i stedet bliver proaktive. Om stormvejret er kort eller længerevarende, er til tider svært at forudsige. Vær på vagt og forvent det værste, for som leder skal vi ligeledes være realistiske og passe på med at vi bliver for rolige. Maner vi alt til jorden og forholder os naivt til omverden, med malplaceret optimisme, kan dette føre til positivitet og ubeslutsomhed. Det indebærer at du skal…..

Være ærlige og troværdige. Skab åben og klar kommunikation. Forklar på et forståligt sprog årsagen, hvis den ikke er kendt, men især hvordan krisen påvirker virksomheden og konsekvenser det kan have. Så forstår og acceptere medarbejderne omfanget af udfordringen både på lang og kort sigt. Hvordan har du tænkt at gribe situationen an. Vær åben om at du også er nervøs og blot et menneske. De vil kunne gennemskue dig, hvis du angiver noget andet end du er. Men som sikker kaptajn viser du mandsmod og tro på det bedste i hver enkel situation. Saml medarbejderes sammenhørighed, sæt hver enkel af deres kompetencer i aktivt spil, så alle spiller sammen som et team på tværs af hele virksomheden. Så du har mulighed for at opnå fokus, hurtighed og fleksibilitet, hvilket er yderst gavnligt i en turbulent periode. Distancen til dig, som leder, skal være minimal og interaktiv – så du lytter, forklarer, besvarer og skaber et helhedsbillede. Vær åben om din autoritet, som ikke at være altvidende. For det vil ikke gavne dig til at finde de rigtige og hurtige løsninger. Vær åben og ærlig, ved at du erkender dine begrænsninger. Så du som leder bevidst …

Inddrager dine medarbejder, så jeres handlinger og beslutning er baseret på nu og her virkelighed. Inddrag de medarbejdere, der dagligt har den direkte kontakt med jeres kunder og har opbygget en tillidsfuld relation til vigtige nøglepersoner. En central viden der kan hurtigt og agilt styre virksomheden med de rigtige servicer, produkter etc. så man ikke producerer direkte til ens egen lager, og uheldigvis kommer til at binde ens kapital til produkter til et marked, som ikke efterspørgers. Ud fra kortsigtede nu og her informationer, kan du understøtte vigtig viden på tværs af organisationen. I modsætning til langsigtede strategier i fugleperspektiv, som først kan kræve investering og giver afkast i fremtiden. Nu skal du ned i skyttegravene og være en del af frontkæmperne. Med et syn i frøperspektiv frem for et fugleperspektiv, vil du en i turbulent tid skabe ro og nødvendig tro. I skyttegravene kan du som leder nemlig udvise ….

Intensitet og beslutsomhed. Igennem beslutsomhed og målrettethed skaber du tro, tillid og handlekraftighed. Det inspirerer dine medarbejder til at gøre det samme så de mentalt ændrer frygt til realistisk optimisme – dine ord bliver til handlinger. Ikke nok med du forelægger dem situationen og dens omfang. Du viser også vejen igennem dine handlinger, så de ser din energi og derved ønsker at investere deres energi og gå efter samme tro på fremtiden. Det er dig, der skal vise en vej frem, som er troværdig og konkret og det er dig, der skal hverve andre forandringsagenter.

Alt mens vi agerer i en turbulent tid, og det kan være svært at se henover den næste bølge der kommer imod os. Vi er uvidende om den næste bølge er en næste tsunami. Når tingene ser trøstesløse ud, tænker vi ofte om dette bliver ved for evigt. Til det kan jeg blot, igennem en metafor, sige at livet har sine årstider og nu er det vinter. Der kommer ny vækst og nyt liv, og til efteråret kan vi igen kan høste. 

Savner du sparing i en usikker og turbulent tid og vil du være 100% kampklar. Så hjælper vi gerne dig, som så mange andre, med den rette sparring i hverdagen, så du opnår optimisme, ærlighed og troværdighed, inddragelse, intensitet og beslutsomhed. Læs og book her

Vil du have bog, gratis?

7 effektive tiltag til at løfte din forretning, dit personlige liv og dit lederskab.

Opdag Lars Sigurds indsigt i, hvilke grundlæggende ressourcer, metoder og strategier, han anvender i sit arbejde, så du kan opnå succes i din forretning, dit personlige liv og dit lederskab.

Brug et par minutter af din tid, og det kan resultere i livsændrende resultater.